top of page

Toxoplasmoza – Adevăr şi Mit

Toxoplasmoza este una dintre afecțiunile cel mai des mediatizate în cazul femeilor gravide. Aproape fără excepție, medicii umani incriminează pisicile drept unic vector de transmitere al acestei boli, formulând scenarii de coșmar, precum nașterea copiilor cu probleme neurologice. Ca formulă elegantă, am putea denumi aceste afirmații "sferturi de adevăr", întrucât imaginea de ansamblu este mult mai cuprinzătoare.


Toxoplasmoza este o boală produsă de protozoarul Toxoplasma Gondii, parazit ce afectează mamiferele, păsările şi omul. Gazdele definitive ale toxoplasmei sunt, într-adevăr, felinele sălbatice şi domestice, însă parazitul poate afecta peste 200 de specii de mamifere şi păsări. Printre speciile de interes se află bovinele, oaia, capra şi porcul. Chistul toxoplasmic este localizat, cel mai frecvent, în sistemul nervos central, muşchi şi cord. Astfel, consumul de carne (muşchi) provenită de la un animal bolnav poate conduce la apariţia toxoplasmozei la om.


Pentru adulții sănătoși din punct de vedere imunitar infecția cu acest parazit nu prezintă mare importanță, majoritatea cazurilor de infecție cu T. gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptoame ușoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativă manifestare clinică. Alte manifestări sunt: durere de cap, greață, oboseală marcată, febră, dureri musculare, gât iritat. Formele grave la adulții competenti imunologic sunt extrem de rare.


Transmiterea la om
T. Gondii se transmite la om pe două rute principale:
1. în primul rand, omul se poate infecta prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată, în special cea de porc, oaie și vânat, sau de alimente insuficient preparate care au venit în contact cu carnea crudă.
2. în al doilea rand, omul poate ingera chiști pe care pisicile i-au eliminat prin fecalele lor, oochiști proveniți din cutiile cu dejecții sau din sol (prin grădinărit, fructe și legume nespălate sau apa nefiltrată).


Carnea pentru consum uman este expertizată sanitar veterinar înainte de a fi comercializată. Expertizarea cărnii include o listă de boli, printre care se află trichineloza, salmoneloza sau tuberculoza. Această listă de teste obligatorii NU CUPRINDE, însă, și toxoplasmoza, testarea pentru acest parazit realizându-se doar la cererea și pe cheltuiala producătorului.


Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sun cuprinse intre 25 si 99% sa vina in contact cu parazitul (Paris25%, Brussels 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%). Un studiu european, realizat pe 1110 femei însărcinate, a demonstrat prezenţa infecţiei ca fiind 10% în Marea Britanie şi Norvegia, 55% în Franţa şi Grecia. Pâna la 63% din infecţii au fost atribuite consumului de carne infestată.  (Sursa: “Raport tehnic Etapa a II-a – Metode moderne pentru controlul unor boli parazitare ale animalelor cu implicaţii în patologia umană”, Director de proiect Dr. Dumitru Militaru, Institutul Cantacuzino).


Pisicile se pot infecta cu Toxoplasma G. prin două modalități:
- pisicile de curte - prin consumul de animale mici (rozătoare, păsări) purtătoare ale parazitului;
- pisicile de apartament prezintă un risc minor de infecție, singura sursă potențială de contactare a parazitului fiind carnea de consum uman (prezintă același risc de infecție ca și stăpânii lor).


Mamiferele infectate (omul și toate speciile de animale receptive) elimină oochisturile prin materiile fecale, copro-eliminarea durând 7-21 de zile. Măsurile de siguranță necesare pentru a evita contaminarea sunt minimale.


Cum te poți proteja?
• Asiguraţi-vă că pisica dumneavostră este sănătoasă. Nu omiteţi deparazitările regulate şi nici controlul la medicul veterinar. Pentru a confirma prezenţa sau absenţa infectării se pot realiza teste rapide în cabinetele veterinare;
• Purtaţi mănuşi pentru menaj atunci cînd curaţaţi toaleta piscii. Spălarea mâinilor este, de asemenea, obligatorie;
• Nu introduceţi în hrana pisicii carne crudă sau insuficient preparată termic;
• La grădinărit sau alte activităţi care implică contactul direct cu solul este recomandat să purtaţi mănuşi.
• Pentru a preveni toxoplasmoza și alte boli generate de alimente, hrana ar trebui pregătită la o temperatură mai mare de 63-71 C. Încălzirea alimentului trebuie să fie uniformă, fiți atent la cuptoarele cu microunde de putere mică!

• Fructele și legumele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi folosite.

• Mesele sau fundurile pentru tăiat carne, suprafețele pentru gătit, tacâmurile și mâinile vor fi spălate cu apă caldă și detergent după ce au venit în contact cu carne crudă roșie sau albă sau cu legume sau fructe nespălate. Nu folosiți cuțitele cu care ați tăiat carne înainte de a le spăla, pentru a tăia alte alimente.

• Gustatul cărnii crude (tocături de exemplu) sau insuficient preparate este cu desăvârșire interzis.


Contrar opiniei generale, susținută cu vehemență de unii în ciuda argumentelor medicale, sarcina unei femei nu este nici pe departe incompatibilă cu prezenţa în casă a unei pisici. Este nevoie doar de o informare corectă, un control medical veterinar şi de măsuri minime de precauţie şi igienă, precum spălarea mâinilor după contactul cu toaleta pisicii.



Toate articolele din categoria Pisici

Citeste si...

Citeste si...

toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie  toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie toxoplasmoza, pisica, diagnostic, transmitere, carne, tratament, simptome, explicatie, analize, om, gravida, insarcinat, femeie

© Suflete cu Pedigree 2013

Citeste si...

© 2013 by Suflete cu Pedigree

bottom of page