top of page

De ce se îngrașă pisicile?

pisica obezitate normal

          Sanatatea incepe cu o nutritie corecta. Stim cu toii acest lucru, cunoastem principiile unei vieti sanatoase. Pentru animalele noastre de companie, regulile sunt aceleasi: hrana adecvata, cantitati moderate, exercitiu fizic. Din pacate, putine animale de companie, in special pisici, beneficiaza de un stil de viata adecvat.
          In ziua de azi comitem greseli atunci cand este vorba chiar de dieta personala – prea mult zahar, un program de mese haotic, multi dintre noi sunt supraponderali sau chiar obezi. Nu este de mirare ca repetam aceleasi greseli in dieta animalelelor noastre de companie. Multi proprietari afla erorile comise in hranirea pisicii de abia in momentul cand aceasta se imbolnaveste.


          Obezitatea este cea mai frecventa boala nutritionala intalnita la pisica. Probabil ca dvs nu hraniti pisica excesiv. Se poate chiar ca mica dvs felina sa fie mofturoasa, alegand doar cateva bucatele din castronul cu mancare. Totusi, multe pisici mofturoase ajung sa fie supraponderale sau obeze.


          Adevarul este ca stilul de viata si dieta piscilor s-au modificat o data cu ale noastre. Pisica moderna isi petrece intrega zi pe canapea, dormind. Joaca si exercitiul fizic (precum vanatoarea) au fost inlocuite de motaitul pe fotoliu. Astfel, nevoile nutritionale ale piscii se modifica. In absenta efortului fizic necesarul caloric scade, iar o cantitate “normala” de hrana poate deveni o cantitate “excesiva”.
          Dar care este necesarul de calorii pentru o pisica? Recomandarile variaza intre 40 si 60 de calorii pe kilogram greutate corporala, in cazul pisicilor adulte. Exceptie fac pisicile tinere, in crestere, cele gestante sau care alapteaza, pisicile supraponderale precum si cele in varsta. Acestea sunt, insa, recomandari generale. Pentru a stabili dieta optima pentru pisica dvs este esential sa cereti opinia medicului veterinar.


          O alta cauza a obezitatii o reprezinta chiar apetitul capricios al pisicilor. Proprietarii, exasperati de faptul ca pisica lor nu mananca, achizitioneaza un numar mare de marci si sortimente de hrana uscata/umeda, in speranta ca una dintre acestea va fi pe placul pisicii. La sfarsitul acestei cautari, majoritatea stapanilor concluzioneaza ca “cea mai buna hrana este cea care ii place”. Ca si oamenii, insa, pisicile vor alege hrana cu gustul cel mai bun, nu neaparat si pe cea cu proprietati nutritive optime. Daca vreti, aceasta alegere este similara cu preferinta noastra pentru “junk food”.


          Recompensele si rasfaturile culinare influenteaza, de asemenea, numarul de kilograme al pisicii. Tipul acestora, cantitatea si frecventa au consecinte nu doar asupra siluetei ci si a starii generale de sanatate. Bunele intentii, dorinta de a ne rasfata pisica din cand in cand, pot avea efecte nedorite, uneori chiar grave.


          Sterilizarea/castrarea sunt adeseori asociate cu cresterea in greutate, atat in cazul pisicilor, cat si al cainilor sau al altor animale de companie. Studiile efectuate pana in prezent pentru a stabili veridicitatea acestei asocieri si mecanismele fenomenului, au condus la rezultate ambigue si contradictorii.
          Una dintre teoriile vehiculate sugereza scaderea necesarului caloric al pisicilor imediat post castrare/sterilizare, si revenirea acestuia la normal dupa cateva luni. Astfel, tipul hranei si frecventa meselor in aceasta perioada pot juca un rol important in mentinerea unei greutati normale a pisicii.
          Un studiu relizat atat pe femele cat si pe masculi a aratat o crestere semnificativa a cantitatii de hrana consumate post castrare/sterilizare. Astfel, femelele au manifestat o crestere a apetitului in primele 4 saptamani dupa interventia chirurgicala, varful acestei cresteri inregistrandu-se dupa 10 saptamani. La 18 saptamani, cantitatea de hrana consumata zilnic a revenit la normal, fara administrarea de terapie medicamentoasa hormonala.
          In cazul masculilor, rezultatele au fost similare, cresterea semnificativa a cantitatii de hrana consumata manifestandu-se in prima saptamana post-castrare.
          Aceste studii sunt doar cateva din cele ce incearca sa clarifice relatia dintre castrare/sterilizare si cresterea in greutate a pisicilor. Mesajul, insa, este foarte clar: controlul calitatii si cantitatii hranei in primele 3-4 luni dupa interventia chirurgicala de castrare/sterilizare sunt esentiale pentru mentinerea unei greutati normale a pisicii. In perioada imediat urmatoare sterilizarii/castrarii se recomanda inlocuirea hranei obisnuite cu cea speciala pentru pisici castrate. Este recomandata administrarea hranei in portii regulate de-a lungul zilei, inlocuindu-se, astfel, tipul de hranire "la discretie".
          Castrarea/sterilizarea nu reprezinta o "sentinta" de obezitate pentru pisici. Este suficient un regim adaptat noii conditii a pisicii pentru ca astfel de situatii sa fie evitate, iar pisica sa se bucure de o greutate normala si o sanatate fara probleme.



Toate articolele din categoria Pisici

Citeste si...

Citeste si...

pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare  pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare pisica, obez, greutate, probleme, gras, apetit, mancare, de ce, ingrasa, dieta, sanatate, castrare

© Suflete cu Pedigree 2013

© 2013 by Suflete cu Pedigree

bottom of page