top of page

Afectiunile pisicilor de varsta a III-a 

boli pisica batrana

          Se spune ca "timpul nu iarta", iar aceasta afirmatie este la fel de valabila pentru oameni, ca si pentru animalele de companie. Imbatranirea este un proces fiziologic absolut normal, ce afecteaza orice organism, chiar si pe delicatele noastre feline, in ciuda legendarelor 9 vieti.
          O pisica poate fi considerata in varsta dupa depasirea pragului de 10-11 ani. Speranta de viata a unei pisici de apartament este de 12-14 ani pentru masculi si de 13-15 ani pentru femele, aceste date variind in functie de individ, regimul si conditiile de viata, dieta, etc.            Recordul pentru longevitate il detine Creme Puff, o femela de rasa comuna din Austin, Texas: aceasta a trait 38 de ani (3 august 1967 - 6 August 2005).
          Datorita schimbarilor ce au loc in organism o data cu trecerea timpului, pisicile in varsta devin predispuse catre dezvoltarea unor afectiuni. De obicei acestea nu apar ca boala singulara, ci evolueaza concomitent.

Citeste si...

Citeste si...

pisica, batran, boala, simptome, diagnostic, tratament, diabet, osteoartrita, cardiac, inima, insuficienta, renal, dinti, dantura,pisica, batran, boala, simptome, diagnostic, tratament, diabet, osteoartrita, cardiac, inima, insuficienta, renal, dinti, dantura, pisica, batran, boala, simptome, diagnostic, tratament, diabet, osteoartrita, cardiac, inima, insuficienta, renal, dinti, dantura,pisica, batran, boala, simptome, diagnostic, tratament, diabet, osteoartrita, cardiac, inima, insuficienta, renal, dinti, dantura,pisica, batran, boala, simptome, diagnostic, tratament, diabet, osteoartrita, cardiac, inima, insuficienta, renal, dinti, dantura,

© Suflete cu Pedigree 2013

1. Afectiuni cardiace
Cardiomiopatia (afectiune a musculaturii inimii) poate aparea atat ca boala primara, cat si secundara, ca o consecinta a unor disfunctionalitati sau carente: hipertiroidism, hipertensiune arteriala, deficienta de taurina (aminoacid esential pentru pisici), etc.
Problemele circulatorii pot conduce la formarea de cheaguri de sange, ce pot bloca, partial sau complet, circulatia sanguina.
Simptome: scaderea rezistentei la efort si a interesului pentru jucarii, respiratie greoaie, slabire, tuse, apatie, etc.


2. Diabetul zaharat
Diabetul este diagnosticat cu preponderenta la femelele de varsta inaintata, ce prezinta probleme de greutate (supraponderale sau obeze). Diagnosticul de certitudine este stabilit de medicul veterinar in urma efectuarii analizelor de sange. Depistarea timpurie a bolii si instituirea tratamentului adecvat cresc substantial speranta de viata a pisicii.
Simptome: cresterea semnificativa a cantitatii de hrana consumate, sete exagerata, urinare frecventa, slabire (in ciuda cresterii apetitului), cicatrizare intarziata a ranilor, etc.


3. Osteoartrita
Aceasta reprezinta afectiunea scheletala cel mai frecvent diagnosticata in randul animalelor de varsta a III-a. Osteoartrita este o boala degenerativa, ce produce deteriorarea progresiva a cartilajului articular. Erodarea acestuia permite frecarea oaselor ce formeaza articulatii, aparand astfel durerea puternica si inflamarea articulatiei.
Mai multe detalii - cauze, simptome, diagnostic, gasesti AICI.


4. Insuficienta Renala Cronica (IRC)
Procesul fiziologic de imbatranire se manifesta si la nivel renal, prin reducerea in volum a rinichilor. Consecintele acestor transformari se traduc prin afectarea functiei renale. Numarul nefronilor functionali se reduce, scazand astfel capacitatea de filtrare a rinichilor. In consecinta, totmai putine toxine sunt eliminate prin urina, acestea ramanand in circulatia sangvina. Apare astfel o toxicoza uremica, a carei consecinte se regasesc in toate organele si sistemele organismului: apar afectari la nivel gastro-intestinal, cutanat, si chiar la nivelul sistemului nervos.
Simptome: cresterea cantitatii de apa consumata; urinari frecvente; pierderea culorii si mirosului specific urinei (urina este diluatat, apoasa); scaderea apetitului; slabire pronuntata; voma recurenta; dermatita uremica; apatie, etc.


5 Obezitate
Un rol central in obezitatea instalata la pisicile geriatrice il joaca alimentatia, mai exact neadaptarea   tipului de hrana la varsta pisicii.
O data cu inaintarea in varsta, procesele metabolice sunt incetinite, iar activitatea fizica a pisicii scade si ea in intensitate. Astfel, necesarul de hrana se reduce si el.
Obezitatea poate avea asupra pisicilor aceleasi consecinte nefaste, si potential letale,  ca si asupra oamenilor. Printre fectiunile ce se pot instala ca o consecinta a obezitatii se numara afectiunile cardiovasculare, diabetul, pancreatita, lipidoza hepatica, etc.


6. Probleme dentare
Depunerile de tartru se acumuleaza o data cu inaintareain varsta, conducand la aparitia unor afectiuni precum gingivita, stomatita, carii dentare, putand conduce chiar la pierderea dintilor.  Bacteriile grefate pe depunerile de tartru, o data ajunse in circulatia sangvina (prin rani la nivelul gingiilor), pot determina aparitia unor boli sistemice, precum afectiuni cardiace. De aceea este recomandat controlul stomatologic si detartrajul periodic la pisicile adulte.
Simptome: scaderea cantitatii de hrana consumata (datorita disconfortului si durerii dentare); scaparea alimentelor din gura; slabire; halena; salivatie abundenta (uneori saliva contine cantitati mici de sange); tumefieri la nivelul botului/fetei; irascibilitate; etc.



Toate articolele din categoria Pisici

© 2013 by Suflete cu Pedigree

bottom of page