Analizele medicale - Valori normale la pisica
Analizele medicale reprezinta o necesitate periodica, si nu un moft sau o procedura la care trebuie sa se faca apel doar in caz de boala. Pisicile de toate varstele, de la cele foarte tinere la pana la cele in varsta, pot dezvolta diverse afectiuni ale caror simptome sa nu fie vizibile la exterior.
Efectuarea analizelor de sange atunci cand pisica este sanatoasa are o importanta deosebita: astfel se pot stabili valorile de referinta specifice individului. Desi parametrii sangvini au un interval de valori considerate normale, acestea pot diferi in functie de individ, iar aceste abateri strict personale de la standarde pot fi de mare ajutor in stabilirea unui diagnostic in cazul suspiciunii de boala.
In functie de rezultatul examenului fizic, medicul veterinar poate recomanda urmatoarele tipuri de analize: hemoleucograma, profil biochimic sangvin, analiza urinei (sumar si sediment), examen coproparazitologic, investigatii imagistice (radiografie, ecografie), teste rapide de diagnostic, etc.
Hemoleucograma
Rezultatele pot identifica probleme privind modificare volumului de sange circulant, prin deshidratare sau eventuale pierderi de sange (hemoragii). De asemenea, pot fi depistate infectii acute sau cronice, alergii, disfunctionalitati privind producerea, durata de viata si rata de distrugere a celulelor sangvine.
• Hematocrit - RBC % - volumul de globule rosii (hematii) ocupat intr-un volum dat de sange.
Valori normale pisica: 29-48%
• Hemoglobina - HGB - principalul component al hematiilor; fixeaza si transporta oxigenul; confera sangelui culoarea rosie.
Valori normale pisica: 8-15g/100ml
• Hematii (eritrocite) - RBC - Numarul de globule rosii (hematii) dintr-un volum de sange dat.
Valori normale pisica: 5.92 - 9.93 milioane/mm3 de sange
• Leucocite (globule albe) - WBC - Au rol in sistemul de aparare al organismului impotriva infectiilor.
Valori normale pisica: 10-15 mii/mm3 de sange
• Eozinofile - EOS - globule albe al caror numar creste in cazul bolilor parazitare si alalergiilor.
Valori normale pisica: 2-8 %
• Trombocite (plachete sangvine) - Au rol in coagularea sangelui.
Valori normale pisica: 200-500 mii/mm3 de sange
Profil biochimic sangvin
Analiza parametrilor biochimici evalueaza functionalitatea organelor, nivelul electrolitilor si al hormonilor, etc. Sunt, probabil, cele mai frecvent realizate analize de sange, deoarece ofera informatii relevante asupra starii de sanatate a organismului.
• Albumina
Valori normale pisica: 2.4 - 3.9 g/dl
• Fosfataza alcalina - ALP - Este o enzima ale carei valori inregistreaza cresteri in cazul unor afectiuni precum cele hepatice (lipidoza, ciroza, hepatita), hipoadrenocorticism, resorbtie osoasa, etc. Cresteri normale sunt prezente la tineret in perioada de crestere si la femelele gestante.
Valori normale pisica: 0 - 62 iu/l
• Creatinina - CRE - indica functionalitatea rinichilor. Ajuta la stabilirea cauzei renale in crestrea valorilor ureeei.
Valori normale pisica: 0.7 - 1.9 mg/dl
• Uree - BUN - Este sintetizata in ficat si eliminata pe cale renala, fiind un indicator util pentru evaluarea functiei hepatice si a celei renale. bValori normale pisica: 16 - 31 mg/dl
• Aspartat aminotransferaza - GOT (AST)- Enzima intalnita in inima, ficat si masa musculara. In cazul afectarii ficatului sau a celulelor musculare, GOT este eliberata in sange.
Valori normale pisica: 9 - 43 iu/l.
• Aminotransferaza alanina - GPT (ALT) - Enzima ce se regaseste, in special, in ficat, astfel ca este considerata enzima specifica hepatica.
Valori normale pisica: 8 - 83 iu/l
• Colesterol - CHOL - Este o lipida derivata din trigliceride, fiind un parametru important de evaluare a functiei de sinteza a ficatului.
Valori normale pisica: 95 - 130 mg/dl
• Calciu - Ca -Este unul dintre cele mai importante minerale din organism. Valorile acestui paramentru sunt utilizate pentru a diagnostica afectiuni osoase, cardiace, renale si de dantura.
Valori normale pisica: 8 - 11 mg/dl
Analiza urinei
Datele oferite de sedimentul urinar sunt deosebit de importante in stabilirea tipului de litiaza urinara, prin identificarea tipului de cristale prezente in sediment. De asemenea, analiza urinei are valoare in diagnosticarea afectiunilor renale, a diabetului, infectiilor, inflamatiilor si a tulburarilor metabolice.
Examenul coproparazitologic
Acest tip de examen se efectueaza asupra probelor de fecale recoltate in 3 zile consecutive, o singura proba fiind considerata insuficient relevanta. Acest tip de examen se realizeaza pentru determinarea prezentei si identificarea parazitilor interni.
Examenul imagistic
• Ecografia ofera informatii privind structura organelor examinate cu ajutorul ultrasunetelor. Este o metoda rapida, neinvaziva si nedureroasa de depistare a modificarilor structurale dela nivelul organelor interne.
• Radiografia este utilizata in special pentru identificarea problemelor osoase (fracturi, modificari de structura si functionalitate, etc). Aceasta investigatie este, de asemenea, extrem de utila in diagnosticarea problemelor pulmonare (pneumonie), a celor digestive (obiecte straine inghitite si blocate la nivelul tubului digestiv, fecaloame, etc), a celor cardiace, etc.
pisica, analize, sange, explicatie, simptome, valori, normal, uree, ficat, rinichi, hemoleucograma, biochimic pisica, analize, sange, explicatie, simptome, valori, normal, uree, ficat, rinichi, hemoleucograma, biochimic pisica, analize, sange, explicatie, simptome, valori, normal, uree, ficat, rinichi, hemoleucograma, biochimic pisica, analize, sange, explicatie, simptome, valori, normal, uree, ficat, rinichi, hemoleucograma, biochimic