Cum alegem medicul veterinar ?
De curand, am facut un mini-studiu printre prieteni (proprietari de animale), pacienti si cunostinte. Eram curioasa sa aflu cum isi aleg medicul veterinar. Unele raspunsuri m-au uimit, altele m-au intristat, in timp ce unele mi-au dat de gandit.
Sunt medic veterinar si prorpietar de animale, in acelasi timp. Din aceste motive, m-a uimit sa aflu cum multi cunoscuti si-ar da cainele pe mana oricui, pentru simplul motiv ca este aproape cabinetul, sau pentru ca nu cunosc altul...
Din pacate, foarte multi proprietari nu stiu ce ar trebui sa ceara unui medic veterinar, care sunt obligatiile acestuia si drepturile lor in raport cu medicul sau clinica veterinara. Pentru a face putina lumina, am intocmit lista de mai jos care sa raspunda intrebarii "Cum imi aleg medicul veterinar?".
1. Asigura-te ca cel care iti consulta animalul este medic veterinar, si nu student, tehnician, etc. Dreptul sau de practica ar trebui sa fie expus, intr-un loc vizibil, in cabinet. Intreaba-l politicos cum se numeste.La sfarsitul consultatiei, pe reteta ar trebui sa apara numele sau si codul de parafa (parafa sa, nu a colegului, a patronului, etc).
Codul de parafa este unic si atesta eliberarea certificatului de libera practica din partea Colegiului Medicilor Veterinari. Pe baza acestui cod poti verifica medicul respectiv la Colegiu (daca dreptul sau de libera practica este valabil, daca au existat litigii profesionale in care acesta a fost implicat, etc).
2. Cum se comporta cu tine
Medicul trebuie sa te asculte mai intai, apoi sa puna intrebari. Un medic bun te va intreba de mai multe ori, in moduri deferite, despre aceeasi problema (asta pentru ca, de multe ori, proprietarii isi schimba "povestea" pe masura ce discutia avanseaza). Trebuie sa iti explice clar procedurile pe care le face si rezultatele lor (de ce considera ca sunt necesare analizele de sange, interpretarea rezultatelor, ce medicamente administreaza pacientului si de ce, ce efecte asteapta de la medicatie, etc).
Apreciaza un medic care are curajul si verticalitatea de a spune "nu stiu" sau "nu imi dau seama inca". Unii medici, cand sunt pusi in situatia de a nu putea formula un diagnostic, apeleaza la metoda "incercam si vedem", dar fara a informa proprietarul despre aceasta. Nu de putine ori am primit din partea pacientilor relatari de timpul "medicul dinainte nu mi-a zis ce are, i-a facut un antibiotic, un antiinflamator si vitamine si mi-a zis sa vin maine". Acesta este "cocktailul" bun la toate, care acopera o plaja larga de posibile afectiuni, iar una dintre aceste substante s-ar putea sa amelioreze starea pacientului. Sigur ca acesta este si tratamentul ce trebuie ales in multe afectiuni, insa medicul are obligatia de a te informa CE si DE CE ii administreaza animalului tau.
3. Cum se comporta cu animalul
Atunci cand ai in fata pentru prima oara un medic veterinar, este foarte posibil sa nu iti dai seama de experienta sau valoarea sa profesionala. Dar poti oricand vedea daca iubeste animalele, daca are inclinatie spre asa ceva, sau daca, pur si simplu, isi face treaba si atat.
Un medic dedicat va incerca sa faca din consult o experienta cat mai putin traumatizanta pentru pacient. Ii va oferi timp sa se acomodeze cu el si cu mediul, ii va vorbi, va acorda suficient timp consultului, din dorinta de a face tot si cum trebuie, nu doar de a termina treaba mai repede.
Uneori este nevoie de masuri de contentie (botnita, restrictionarea miscarilor, etc). Acestea sunt perfect acceptabile, pentru siguranta animalului, a medicului si a asistentilor. Insa animalul nu trebuie bruscat, lovit, smucit, trantit pe masa de consultatii, etc. Asemenea comportament denota dezinteres si lipsa de afectiune si, pana la urma, respect pentru pacient.
4. Il intereseaza?
Rareori mi s-a intamplat sa fiu sunata de un proprietar doar pentru a-mi spune cum se mai simte animalul sau de companie ("multumesc" oricum nu exista in vocabularul multora, din pacate...). Insa daca proprietarul nu ma suna, o fac eu.
Orice medic ar trebui sa fie interesat de pacientul sau, mai ales dupa o interventie chirurgicala sau un tratament de lunga durata. Medicul veterinar ar trebui sa va sune dupa externarea pacientului, pentru a va intreba cum evolueaza acesta, daca se simte mai bine sau ce probleme ati sesizat. Este adevarat ca timpul este limitat, medicul poate fi extrem de ocupat, insa, daca ii pasa de ce se intampla cu pacientii sai, va gasi 2 minute pentru a se interesa de starea lor de sanatate.
Daca tu ai alte sugestii despre ce inseamna un medic veterinar bun, sau daca vrei sa ne spui cum ti s-a parut acest articol, asteptam feedback-ul tau la adresa de email sufletecupedigree@gmail.com
Toate articolele din categoria General
Citeste si...
Citeste si...
medic, veterinar, bun, analize, tratament, cum, comportament, alegere, cabinet, animal, caine, pisica medic, veterinar, bun, analize, tratament, cum, comportament, alegere, cabinet, animal, caine, pisica medic, veterinar, bun, analize, tratament, cum, comportament, alegere, cabinet, animal, caine, pisica medic, veterinar, bun, analize, tratament, cum, comportament, alegere, cabinet, animal, caine, pisica medic, veterinar, bun, analize, tratament, cum, comportament, alegere, cabinet, animal, caine, pisica