Simptomele Diabetului la Pisici
Diabetul zaharat este o disfunctie metabolica, caracterizata prin hiperglicemie persistenta si nereglabila. Diabetul apare atunci cand organismul este incapabil sa produca un hormon numit insulina, responsabil pentru mentinerea nivelului normal de zahar din sange.
Clasificare
TIP I sau insulinodependent - deficit absolut de insulina
TIP II sau non-insulinodependent - deficit relativ de insulina, produs prin scaderea capacitatii secretorii
Tipuri specifice - defecte genetice ale celulelor beta (secretoare de insulina), consecutiv afectiunilor pancreatice, ca urmare a terapiilor medicamentoase, etc.
Cauze
Diabetul este o afectiune ce apare ca o interferare a mai multor factori predispozanti. Din pacate, in majoritatea cazurilor, nu se poate stabili cu exactitate cauza declansarii bolii.
1. Tulburari pancreatice (pancreatita, infectii virale, tulburari imune)
2. Predispozitia genetica
3. Hormoni diabetogeni (glucagon, glucocorticoizi, hormoni de crestere)
4. Obezitate
5. Medicamente (glucocorticoizi, megestrol acetat)
6. Stari de boala
7. Stres cronic
Simptome
Urinare frecventa Diabetul declanseaza schimbari nedorite in comportamentul pisicilor, cum ar fiurinarea frecventa. Acest fenomen este consecinta nivelului ridicat de zahar din sange: rinichii se vad nevoiti sa filtreze mai multe reziduuri din sange - cantitatea suplimentara de glucoza, producand astfel mai multa urina.
Consum exagerat de apa Productia crescuta de urina conduce la eliminarea mai rapida a apei din organism. Deshidratarea astfel instalata genereaza o stare de sete exacerbata, astfel ca pisica dvs. v bea mult mai multa apa decat de obicei.
Pierderea in greutate In mod paradoxal pisica diabetica va manifesta un apetit crescut, desi pierde vizibil in greutate. Cantitatile sporite de hrana consumata nu genereaza si o crestere in greutate.
Modificarea mersului Diabetul netratat conduce la o deteriorare a nervilor extremitatilor (labele din spate, in special), astfel ca mersul pisicii devine nesigur. Deteriorarea nervilor asociata cu diabetul este cunoscuta sub denumirea de neuropatie periferica.
Apatie Felinele afectate de diabet devin apatice, preferand sa stea intreaga zi retrase intr-un colt al casei. Isi pierd interesul pentru activitati si situatii care, de obicei, le captau atentia: jucarii, alte pisici, mirosul de mancare gatita, etc.
Tratament
Medicul veterinar va stabili tipul de diabet care afecteaza pisica si va va recomanda o schema de tratament adecvata.
Obiectivele tratamentului in cazul pacientilor diabetici sunt:
• restaurarea echilibrului metabolic
• controlul pe termen lung al glicemiei
• prevenirea complicatiilor acute si cronice
• eliminarea simptomelor
• atingerea si mentinerea unei greutati corporale adecvate
• optimizarea stilului de viata
Terapia urmeaza trei directii principale:
• terapia medicamentoasa
• dieta alimentara
• activitatea fizica
Diabetul este o boala controlabila, nicidecum o sentinta la moarte. In cazul pisicilor, in aproximativ 30% dintre cazurile de diabet insulinodependent, pacientii isi revin complet. In aceste cazuri, dupa aproximativ 2-3 luni de tratament si dieta corecta, nu mai este necesara administrarea de insulina. Exista pisici care nu vor mai avea nevoie de insulina pentru tot restul vietii, dar exista si cazuri in care semnele clinice reapar dupa saptamani sau luni de la rezolvarea diabetului, asa cum exista si pisici care oscileaza intre cele doua statusuri.
Vezi toate articolele din categoria Pisici
diabet, pisica, insulina, hormon, zaharat, glucoza, simptome, explicatie, medic, tratament, pancreas diabet, pisica, insulina, hormon, zaharat, glucoza, simptome, explicatie, medic, tratament, pancreas diabet, pisica, insulina, hormon, zaharat, glucoza, simptome, explicatie, medic, tratament, pancreas diabet, pisica, insulina, hormon, zaharat, glucoza, simptome, explicatie, medic, tratament, pancreas diabet, pisica, insulina, hormon, zaharat, glucoza, simptome, explicatie, medic, tratament, pancreas