top of page

Ingrijirea cainilor in sezonul cald - Interviu cu Dr. Alexandra Neagu

caine vara caldura

Sezonul cald bate la usa, iar ingrijirea cainilor, de apartament sau de curte, trebuie adaptata temperaturilor ridicate si, mai ales,bolilor specifice acestui sezon.
Am stat de vorba cu doamna Dr. Alexandra Neagu despre afectiunile cainilor specifice sezonului cald, despre metode de preventie ale acestora si despre masurile ce trebuie luate de posesori pentru ingrijirea cainilor in perioada verii.


Suflete cu pedigree: Cu greu, primavara a venit. Care sunt principalele afectiuni ale cainilor ce apar (sau se acutizeaza) in sezonul cald si ce putem face pentru a le preveni?



Dr. Alexandra Neagu:  O data cu venirea primaverii, cele mai frecvente probleme ce apar la caini sunt infestatiile cu purici si capuse. Printre cele mai des intalnite afectiuni se numara babesioza si alergiile produse de intepatura de purice.

Babesioza este o boala produsa de un parazit ,Babesia canis, transmis prin intermediul capuselor.Contaminarea se produce prin inocularea parazitului in momentultul intepaturii cauzate de capusele infectate. Capusele traiesc in medii cu umiditate ridicata si vegetatie abundenta, precum malurile lacurilor, parcuri, paduri, etc. 

Babesioza este o boala complexa, ce afecteaza intreg organismul. Ea se manifesta prin anemie severa, lipsa poftei de mancare, febra, icter (colorarea in galben a pielii si mucoaselor), uneori prezinta tulburari nervoase, iar urina devine in majoritatea cazurilor de culoare portocaliu-rosiatica.

In cazul in care apar aceste manifestari, stapanul trebuie sa prezinte cat mai repede cainele la medic, deoarece, in absenta tratamentului rapid, boala poate fi fatala.

Prevenirea acestei boli inseamna prevernirea infestarii cu capuse. Acest lucru se realizeaza prin deparazitari periodice cu diferite solutii antiparazitare externe. Se gasesc sub forma de spray-uri, pudre, zgarzi sau pipete. Cele care ofera o garantie mai buna sunt pipetele individuale, dozate special pentru o categorie de greutate. In sezonul cald se recomanda folosirea acestor pipete la interval de 3 saptamani.
De asemenea, aceste produse actioneaza si impotriva puriciilor.



Alergiile produse de purici
Aceste alergii sunt produse de saliva puricilor, nu de prezenta lor pe animal. Cea mai freventa afectiune provocata de purici este dermatita alergica. Aceasta se manifesta prin leziuni pruriginoase (leziuni provocate de scarpinat excesiv), roseata pe piele, caderea parului in anumite zone.
Stapanul poate prevenii aceasta afectiune prin administrarea solutiilor anitparazitare, la fel ca si in cazul capuselor.
In cazul cainilor de curte, este bine ca proprietarul sa stropeasca terenul cu insecticide specifice, prevenind astfel reinfestarea.


Alte probleme de piele ce ar putea fi confundate cu alergiile produse de saliva de purice, pot fi dermatitele de contact, dar acestea sunt foarte rare, dermatitele iritante produse de diferite substante ajunse in contact cu pielea animalului.
Stapanului ar trebui sa-I atraga atentia mancarimea severa, linsul excesiv, muscarea cozii sau a membrelor.
Alte afectiuni ale pielii sunt provocate si de raie sau de acarieni.
Daca spatiul unde sta animalul este dezinfectat si animalul este deparazitat periodic, problemele produse de parazitii externi nu vor aparea.

Deshidratare / Insolatie
Din cauza caldurii este posibil sa apara deshidratarea animalului. Pe vreme foarte calda, e bine ca animalul sa aiba apa la discretie pentru a evita deshidratariile, si un loc cu umbra pentru a nu expune cainele timp indelungat la soare, expunere ce poate conducela aparitia insolatiei.

Putina lume este constienta de faptul ca si cainii fac insolatie. In timpul zilelelor foarte calduroase, cainii cauta locuri racoroase ferite de soare. Majoritatea cazurilor de insolatie se produc atunci cand cainele este lasat in masina perioade lungi de timp, chiar daca masina este parcata la umbra si cu geamul deschis, automobilul se incalzeste foarte mult si devine un adevarat “cuptor”. Este recomandat ca proprietarii sa evite pe cat posibil sa lase cainii in masina pentru perioade mari de timp, sa le ofere apa la discretie, iar daca ies in parc cu cainii, sa aiba cu ei un recipient cu apa.
De asemenea, pe parcursul zilelor calduroase, cainii supra ponderali sauobezi, cei cu probleme de respiratie sau cei ce prezinta afectiuni cardiace, trebuie sa aiba la dispozitie un loc racoros, iar efortul fizic trebuie redus la minimum in cazul acestor caini.



Suflete cu Pedigree: Fiecare sezon presupune masuri de ingrijire adaptate anotimpului. Care sunt regulile de ingrijire a cainilor in sezonul cald?


Dr. Alexandra Neagu: O data cu incalzirea vremii, se recomanda deparazitarea cainilor periodic, din cauza inmultirii considerabile a parazitilor. Deparazitarea externa se recomanda o data la 3-4 saptamani, iar cea interna la 3-4 luni. Multi proprietari considera ca o singura deparazitare la inceputul sezonului cald este suficienta,  ceea ce este gresit si daunator animalului de companie. 
Mai mult ca oricand sa nu lipseasca bolul cu apa proaspata,  deoarece cainii se pot deshidrata foarte usor. Apa sa fie schimbata de ori de cate ori este nevoie, dar atentie - sa nu fie nici foarte rece.
In cazul cainilor de apartament,  proprietarul trebuie sa aiba grija de a nu expune cainele direct in bataia aerului conditionat. Apar multe probleme din aceasta cauza de la raceli pana la otite si osteoartrite.
Cainii de curte au nevoie de un loc umbros, unde sa nu fie expusi toata ziua la razele soarelui.
Daca stapanul  transporta cainele cu masina, sa aibe grija sa nu lase cainele in masina pentru perioade prea mari de timp.


Suflete cu Pedigree: Primavara este sezonul in care cainii isi schimba blana, astfel ca multi proprietari se confrunta cu problema parului de caine. Cum putem limita neplacerile cauzate de caderea abundenta a parului?


Dr. Alexandra Neagu: In perioada de naparlire se recomanda periaj cel putin o data pe zi. Se mai recomanda administrarea de vitamine sau suplimente nutritive speciale pentru blanita. Ele ajuta la intarirea firului de par si refacerea calitatii pielii si blanii. Se gasesc in mai multe forme, de la vitamine sub forma de pastila, la capsule gelatinoase, la solutii lichide. Ca suplimente nutritive pentru blanita, cele mai cunoscute si printre cele mai folosite sunt cele pe baza de ulei de somon salbatic. Acestea se gasesc sub forma de solutii lichide. Deobicei sunt usor acceptate datorita gustului lor de peste.
De asemenea,  alimentatia poate sa joace un rol important in mentinerea sanatatii pielii si blanii. Nu se recomanda hranirea animalului cu hrana de consum uman, deoarece aceasta nu contine vitaminele si mineralele necesare pentru o blana sanatoasa. Hrana uscata pentru caini de calitate superioara este echilibrata in nutrienti, si este o mancare sanatoase care asigura o blana stralucitoare.
Pentru confortul animalului si al stapanului , cainele poate fi tuns, astfel, parul se poate regenera, iar periajul este mai usor. Se recomanda si spalarea cu sampoane speciale pentru caini, care ajuta la eliminarea impuritatilor si imbunatatesc calitatea blanii.


Suflete cu Pedigree: . Intepaturile de insecte (albine, paienjeni, etc) pot fi nu doar dureroase, ci chiar periculoase pentru sanatatea cainelui. Cum trebuie sa procedeze posesorul unui caine care a fost intepat de o insecta?


Dr. Alexandra Neagu: La fel ca si la om, intepaturile de albine sau viespi pot  provoca de la reactii alergice usoare pana la soc anafilactic. Semnele reactiei alergice sunt umflarea pleoapelor, a urechilor, uneori a intregii fete, dificultati de respiratie, umflaturi locale la locul de intepatura, mancarime locala. In cazul reactiei anafilactice animalele intra in soc, respira greu, prezinte semne de slabiciune sau chiar pierderea cunostintei,  febra, tremuraturi, stari de voma si diaree, lesin.
Stapanul trebuie sa supravegheze animalul, - daca unul din aceste simptome este prezent, cainele trebuie prezentat de urgenta la medic, deoarece socul anafilactic poate fi fatal.


Suflete cu Pedigree: In medicina veterinara, la fel ca si in cea umana, preventia este neglijata iar pacientii ajung la medic doar atunci cand starea de boala este deja instalata. Care sunt principalele greseli ale proprietarilor in ceea ce priveste sanatatea cainilor?


Dr. Alexandra Neagu: Multi proprietari pun asta pe seama banilor, dar ajung sa plateasca mai mult pe tratament decat ar fi cheltuit cu masurile de preventie.
Sunt putini stapani care chiar isi deparaziteaza animalele la timp, si vin la controale periodice. Lasand cainele nevaccinat, acesta poate sa fie afectat de o multitudine de boli virale, care necesita un tratament costisitor si indelungat. Din pacate, in unele cazuri, tratamentul nu da rezultate, boala finalizandu-se prin deces.
Alta greseala intalnita este administrarea de medicamente “dupa ureche”, si mai rau - administrarea de medicamente de uz uman. Stapanul vede ca animalul este racit, si decide sa-i dea paracetamol .  Sunt cazuri cand proprietarul isi intoxica cainele cu medicamente, incercand sa-l lecuiasca singur, decat sa mearga la medic. Aceste cazuri se soldeaza adesea cu deces, consecutiv intoxicarii, deoarece multe dintre substantele medicamentoase uzuale in medicina umana nu sunt tolerate de animale.
Hranirea animalului cu tot felul de produse destinate consumului uman (oase de pui, mezeluri condimentate, ciocolata, etc), afecteaza starea de sanatate a cainelui. Acestea pot duce la intoxicatie, voma, diaree, reactii alergice, etc. Greseli de hranire se intalnesc si la cei care prefera sa le ofere mancare uscata destinata altor specii, oferind  mancare pentru caini pisicilor si invers.
Se intalneste destul de des, la cainii de curte, intoxicatia cu otrava de soareci, fie din neglijenta, fie din rea intentie. Nu doar consumul otravii in stare pura, inglobata in momelile pentru daunatori, conduce la intoxicatia si decesul cainilor, ci chiar si consumul rozatoarelor intoxicate deja cu acest tip de otravuri.



Toate articolele din categoria Caini



caine, vara, purici, babesioza, deparazitare, insolatie, naparlire, vaccin, ingrijire caine, vara, purici, babesioza, deparazitare, insolatie, naparlire, vaccin, ingrijire caine, vara, purici, babesioza, deparazitare, insolatie, naparlire, vaccin, ingrijire caine, vara, purici, babesioza, deparazitare, insolatie, naparlire, vaccin, ingrijire  

© Suflete cu Pedigree 2013

© 2013 by Suflete cu Pedigree

bottom of page