Tumora Veneriana Transmisibila
Cancerul ca fenomen biologic este situat intre principalele entitati morbide, cu evolutie grava si cu o incidenta din ce in ce mai mare in practica clinica. Cresterea incidentei TVT este determinata de expunerea la factori de risc interni (dereglari hormonale, slabirea sistemului imunologic , mutatii genetice) si externi (virusuri, expunere la radiatii, poluare, inhalari sau ingerari de substante toxice), precum si schimbarii modului de viata al animalelor de companie.
Tumora veneriana transmisibila sau sarcomul Sticker este o tumora veneriana contagioasa, transmisa pe cale sexuala si in mod natural afecteaza doar populatiile de caini. Este considerata o tumora maligna, ce poate avea un comportment biologic de tumora benigna.
Incidenta
Tumora apare in mod obisnuit la cainii maturi sexual cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, datorita modului de transmitere, insa nu exista o predispozitie de rasa, putand fi afectati atat metisii cat si cei din rase cunoscute.
Varsta medie a cainilor cu TVT este de 4-5 ani si in general tind a fi reprezentati de cei de talie medie spre mare, cu o greutate corporala spre 18- 20 de kg si chiar peste.
Ambele sexe sunt predispuse la leziuni genitale, datorita activitatii asociate cu monta. In afara contactului genital, tumora poate fi transmisa si prin diferitele moduri ale comportamentului social, precum lins si mirosit, ceea ce explica aparitia tumorii in zonele extragenitale: la nivelul cavitatii orale si cavitatii nazale.
Tumora veneriana poate fi transplantata si la coioti, sacali, lupi sau vulpi.
Simptome
Tumora veneriana afecteaza cu predilectie zona genitala externa insa sunt afectate si alte regiuni corporale extragenitale. In cazul aparitiei formatiunii tumorale la nivelul regiunii genitale se pot decela semne clinice precum:
- inflamarea zonei
-lins excesiv al zonei genitale
-miros respingator la nivel local
-pierderi de sange variabile cantitativ
Pierderile de sange pot fi initial confundate cu perioada de calduri in cazul prezentei tumorii la nivelul aparatului genital femel, uretrite, cistite sau prostatite. Tumora se poate prezenta ca formatiune unica sau multipla, de aspect conopidiform, papiliform sau multilobulat ce poate proemina la nivelul labiilor vulvare, la nivelul rectumului, zona preputiala sau bazei penisului. Formatiunea tumorala poate fi de culoare rosie palida spre rosu intens, cu vascularizatie excesiva.
Tumora veneriana transmisibila apare ca o formatiune de consistenta ferma dar friabila, putand fi ca dimensiune, de la cativa milimetri pana la 10- 15 cm.
Alte semne care insa sunt mai putin comune, sunt reprezentate de: slabire, ulcere ale zonei perineale, anorexia (pierderea poftei de mancare), constipatie, refuzul montei si pierderea in greutate a pacientului.
Tratament
In terapia TVT se poate apela la o variata gama de metode terapeutice utilizate fie ca tratament unic, fie se pot asocia intre ele, dupa diferite protocoale de tratament:
- Radioterapie
- Indepartarea chirurgicala
- Chimioterapie
- Alte metode terapeutice :
- crioterapia
- cauterizare chimica
- imunoterapia
caine, tumora, transmitere, sexual, cancer, venerian, tvt, sarcom, sticker, simptome, diagnostic, tratament caine, tumora, transmitere, sexual, cancer, venerian, tvt, sarcom, sticker, simptome, diagnostic, tratament caine, tumora, transmitere, sexual, cancer, venerian, tvt, sarcom, sticker, simptome, diagnostic, tratamentcaine, tumora, transmitere, sexual, cancer, venerian, tvt, sarcom, sticker, simptome, diagnostic, tratament