caine, boala, alzheimer, deficienta cognitiva, dezorientat, simptome, varsta, batran caine, boala, alzheimer, deficienta cognitiva, dezorientat, simptome, varsta, batran caine, boala, alzheimer, deficienta cognitiva, dezorientat, simptome, varsta, batran caine, boala, alzheimer, deficienta cognitiva, dezorientat, simptome, varsta, batran
Boala Alzheimer la Caine - Sindromul Deficientei Cognitive
Pe masura ce anii trec, iar cainele dvs. inainteaza in varsta, organismul isi pierde din vigoare, seniorul dvs se deplaseaza mai greu, iar blana sa incepe sa devina grioznata. Imbatranirea aduce cu sine paleta de boli asociate varstei a III-a, precum osteoartrita, bolile cardiace, etc. Creierul, la fel ca si celelalte organe, sufera transformari o data cu atingerea varstei senioratului.
Sindromul Disfunctionalitatii Cognitive (SDC) este asociat patologiei geriatrice la caini, insa nu este considerat ca si modificare normala, cauzata de inaintarea in varsta. Similar bolii Alzheimer, cu care se aseamana prin cauze si simptomatoogie, SDC intra in sfera bolilor neurologice.
Un studiu realizat de Universitatea din California a aratat ca 28% dintre cainii cu varste intre 11 si 12 ani manifestau unul sau mai multe simptome ale acestei boli. Procentajul cainilor afectati
a crescut la 68% in cazul indivizilor cu varsta peste 15 ani.
Sindromul Disfunctiei Cognitive (SDC) este o degenerare a creierului si a sistemului nervos la caini, comparabila cu boala Alzheimer de la oameni. Ca si la Alzheimer, aceasta boala este determinata de schimbari fizice si chimice la nivelul creierului si nu este o parte a imbatranirii normale.
Simptome
Deteriorarea abilitatilor cognitive atrage dupa sine schimbari in comportamentul cainelui, aceste modificari facand dificila coabitarea cu un caine afectat de SDC. Astfel, persoana care ingrijeste un caine afectat de SDC trebuie sa dea dovada de multa rabdare, iubire si intelegere.
Simptomele pot fi grupate in 5 categorii: orientare, interactiune, memorie, somn, igiena si hrana.
Orientare
- pare dezorientat si confuz
-se rataceste in locuri familiare (casa, gradina)
- ramane blocat in spatele mobilierului
- nu recunoaste usile
- se uita insistent la pereti sau in spatiu (privire pierduta)
Interactiune
- interactioneaza mai putin cu stapanul/familia
- ignora sosirile acasa ale membrilor familiei
- isi diminueaza activitatea
- este irascibil, agitat, nelinistit
Memorie
- nu raspunde la numele sau
- nu recunoaste membrii familiei
- ignora/nu isi aminteste comenzile cunoscute
Somn
- dereglarea ciclurilor somn/veghe
- doarme putin in timul noptii
- doarme mult in timpul zilei
Igiena si Hrana
- incontinenta urinara (urineaza pe covor, neintentionat)
- nu se mai spala
- lins excesiv/roaderea membrelor
- scade pofta de mancare
- pierde in greutate
Daca observi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus la cainele tau senior, adreseaza-te rapid medicului veterinar. Desi nu exista tratament curativ, medicul ii poate prescrie companionului tau medicatie ce ii poate imbunatati capacitatile cognitive si astfel poate fi restaurata calitatea vietii.